Trondheim

Trondheim kommune har siden 2023 samarbeidet med Aejrie Sïjte på Namdalseid om å gi elever på 5. trinn muligheten til å oppleve og lære om samisk kultur. I 2024 fikk 7 skoler med elever fra 6.-9. trinn besøke Aejrie Sïjte, totalt 457 elever. I tillegg til elever og lærere, har også studenter fra lærerutdanningen deltatt i opplegget. 

 

Mange skoler i Trondheim ønsker Ut på vidda-tilbud

Etter gode tilbakemeldinger fra deltakelsen i pilotprosjektet i 2023, var det mange skoler som ønsket å delta med elevgrupper i Ut på vidda-satsingen i Trondheim kommune. I utgangspunktet hadde kommunen dimensjonert innsatsen til fire besøk i året, men til slutt ble det tre ganger så mange. Altså, ble det hele 12 grupper med elever og voksne som besøkte Aejrie Sïjte.

Dagsplan ble lik som for 2023

Dagsplanene i år var relativt like som i fjor, da det var nye elevgrupper. Skolene ønsker imidlertid å ta med nye elevgrupper, så flere på skolen får lære mer om sørsamisk reindrift i vår region. Oppgavene og presentasjonen tilpasses elevgruppa. Elevene fra 9.trinn som overnattet i nærområdet i telt, fikk mer avanserte spørsmål på naturstien enn de yngre elevene.

Nytt fra i år var at Trondheim også prøvde ut et samarbeid med desentralisert kompetanseheving for lærere om samisk innhold i LK20. I denne gruppa deltok lærere fra hele utdanningsløpet fra hele Trøndelag.

Skolene ønsker å øke kompetansen i sørsamisk kultur og språk

I rapporteringen fra Trondheim kommune for 2024 kommer det frem at skolene ønsker å øke sin kompetanse i sørsamisk språk og kultur, og lære mer om hvordan reindrift drives i dag.

En lærer fra Byåsen skole sier: "Både lærere og elever melder om at de var fornøyde med undervisningsopplegget på Namdalseid. At det var lærerikt å komme tett på hvordan samene lever, og tradisjonene som legger føringer for hvordan de lever. Mange av elevene blomstret på en annen måte enn lærerne ser i klasserommet." 

Elevene som hadde jobbet med temaet på forhånd og forberedt spørsmål, fikk godt utbytte av turen. Elevene hadde på forhånd vært på besøk på Sverreborg folkemuseums utstilling om “Det samiske Trøndelag”. Den historiske fremstillingen på Sverresborg er ganske annerledes enn det virkelige liv for reindriftssamer i 2024, så mange elever blir overrasket. Mange av de eldre elevene og voksne kunne relatere til Fosen-saken fra nyhetsbildet.

Mestring på ulike nivå

Lærerne trakk frem organiseringen, tilrettelegging for mestring på ulike nivå og alderstrinn, samt det varierte innholdet som spesielt bra med besøket på Aejrie sijte.

“Vi er strålende fornøyde med vårt besøk, det passet ypperlig for 6. trinn. Elevene sitter igjen med en god opplevelse, minner, ny kunnskap og selvlagde produkter. "Vi kommer til å anbefale neste års 6. trinn å søke om plass og håper dette er noe som er mulig å fortsette med etter pilotprosjektet er over.” Charlottenlund b.skole

Tverrfaglige kompetansemål

Elevene har også i år jobbet med tverrfaglige opplegg basert på kompetansemål i flere fag som naturfag, kunst og håndverk, kroppsøving, norsk og KRLE. Vi ser at praktisk læring fenger elevene mer enn ordinær klasseromsundervisning og elevene husker det de har lært enda bedre når de har konkreta de tar med seg tilbake.

Lærer og ansatte i PPT fikk kompetanseheving

Effekten av besøket til en gruppe lærere og PPT ansatte innenfor desentralisert kompetanseheving (DEKOM) kommer til å nå elevgrupper i hele fylket på ulike nivåer i opplæringsløpet. Noen av lærerne blir kanskje inspirert til å ta med seg en gruppe elever tilbake til Namdalseid, men uansett står de tryggere i klasserommet når de skal snakke om samisk innhold i de ulike fagene de underviser til daglig.

image4o7yw.png

Lassokasting på Aejrie sïjte. Foto: Jørgen Kirsebom

Byåsen skole besøker Aejrie sïjte (2023)

Tidligere denne våren besøkte klasse 6B på Byåsen skole i Trondheim Sissel Holtan og Stian Furre på Aejrie sïjte i Namdalseid. Sissle og Stian driver med reindrift og tilbyr undervisningsopplegg til elever i samarbeid med Ut på vidda-programmet.

Du kan lese mer om besøket på nettsidene til Trondheim kommune. 

"Dette har vært veldig spennende og litt unikt og annerledes"

Dette sier elever Oda om besøket på Aejrie sïjte. Med utgangspunkt i de åtte samiske årstidene har elevene blitt fortalt om reindrift og stilt mange spørsmål. I tillegg har de laget og spist samisk mat, hatt quiz og natursti, hilst på reinsdyrene og kastet lasso. 

Lærerne kurses i å formidle det samiske perspektivet

Ettersom skolene i Trondheim har mange elever med samisk bakgrunn, er det behov for å gi elever kunnskap om samisk kultur, historie og språk. Trondheim kommune tilbyr derfor ansatte i skolene å delta i kurset Samiske perspektiver. Kurset bidrar til økt kompetanse i sørsamisk språk, og samisk kultur og historie. Tiltaket gir en grunnleggende forståelse for urfolks stilling i dagens samfunn. I år deltar 25 lærere, PPT-rådgivere og andre ansatte med tilknytning til skolene i Trøndelag. På kurset får de blant annet besøke sørsamiske miljø. 

Samiske perspektiver er utviklet av Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, samiske ressurssentre i Trøndelag, NTNU og Nord universitet. Lærere i nordsamisk ved Hansbakken skole, Ole Buljo og Elena Skum, har også vært sentrale bidragsytere i arbeidet. 

Ut på vidda og Samiske perspektiver på LK2020 (Fagfornyelsen i skolen) er tiltak som er med på å styrke opplæringen i det samiske innholdet i skolen.