Alta

Alta kommune har valgt å tilby Ut på vidda-aktiviteter som en del av Den kulturelle skolesekken (DKS) til alle 5. klassinger i kommunen. Alta Sami Siida har hatt 12 dager med besøk av 25 elever hver gang. Til sammen har nesten 300 elever fått oppleve og lære om reindriften, samisk kultur og språk. 

Elever i Alta får undervisning på Alta Sami Siida. Foto: Mediaveien

Ut på vidda som en del av den kulturelle skolesekken i Alta kommune

Linda Hammari Parken, rådgiver i Alta kommune, forteller at Alta kommune tilbyr alle 5. klassinger et besøk hos Alta Sami Siida. Dette gjør de som en del av den kulturelle skolesekken. "Det er viktig å tilby elevene noe som de ikke kan lære i klasserommet, og vi ønsker derfor praktisk kunnskap", sier Linda. Tema som de ønsker at elevene lærer om er reinflytting mellom sommer- og vinterbeite, gjeting, reinslakting fra levende rein til mat på bordet, samisk overtro og joik. 

Ut på vidda er en brobygger

Alta Sami Siida er en reindriftsbasert reiselivsbedrift som også tilbyr lærings- og omsorgstjenester under navnet Ut på vidda. Ann-Kristine Bongo forteller at Ut på vidda handler om å formidle kunnskap om den samiske kulturen. De som deltar i Ut på vidda-aktiviteter hos dem får blant annet være med på å partere reinslakt og lage lunsj av kjøttet, slik at de lærer hvor maten kommer fra. I tillegg får elevene lære hva man gjør med skinnet og skankene. 

Ut på vidda gir kunnskap om samene, rein, reindrift og bidrar til forståelse for urfolk og deres kultur, forteller Ann-Kristine. Hun sier også at "Ut på vidda er en brobygger der vi tilbyr et opplegg for alle, hvor mestring og lærelyst er i sentrum". 

Kommunen er fornøyd med måloppnåelsen

I sin rapport for 2024 om Ut på vidda-aktivitetene sier Alta kommune at de er fornøyde med måloppnåelsen med prosjektet sett opp mot det lærerne og elevene sier at de sitter igjen med. Elevene har fått større kjennskap til samiske tradisjoner og de har gjennomført et unikt undervisningsopplegg knyttet til natur- og kulturressursene innenfor reindriftsnæringen som har vært forankret i læreplanen. Ikke minst har de fått økt kunnskapen om den samiske tradisjonen og reindriften. I den forbindelse søker de å få fortsette i pilotprosjektet også i 2025.